Soroca District (Moldova)
Raionul Soroca este situat în partea de nord-est a Republicii Moldova, având hotare directe la nord-vest cu raionul Dondușeni, la vest cu raionul Drochia, la sud cu raionul Florești, la sud-est cu Unitatea administrativ-teritorială din stânga Nistrului și la est cu Ucraina. Suprafaţa raionului constituie 104,3 mii ha, din ele terenuri agricole 82,5 ha. În cadrul raionului sunt 68 de localităţi, 1 oraș, 34 comune și 33 sate. Populaţia raionului după datele recensământului din 2014 constituie 100,1 mii de locuitori din care: populaţia urbană 37,5 mii locuitori, iar populaţia rurală – 62,6 mii locuitori. Principalul fluviu care scaldă hotarul de est al raionului Soroca este Nistru cu lungimea de 92,5 km pe teritoriu.
Unele documente istorice atestă înființarea localității la 12 iulie 1499, când Ștefan cel Mare semnează tratatul de pace cu Polonia, „Coste, pârcălab de Soroca”, astfel este menţionat în procesul verbal al sfatului domnesc. Acest act conţine și prima atestare documentară a Sorocii. Ștefan cel Mare a construit cetăţuie din lemn și pământ la Soroca, destinată să opună rezistenţă invaziilor tătare și poloneze.
La moment, raionul Soroca dispune de un potenţial turistic semnificativ. În raion se află circa 294 de monumente istorice, de artă, arhitectură, rezervații naturale. Printre destinațiile turistice ale raionului pot fi menționate: Cetatea Soroca, Lumânarea Recunoștinței, Colina Casca monument al Naturii Geologic și Paleontologic, mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din satul Cosăuți, Arcul geodezic Struve din satul Rudi, mănăstirea Rudi, Peșteri Izvoare cu ape minerale.
- Arcul Geodezic „Struve”
- Mănăstirea Rudi
- Cetatea Soroca
- Lumânarea Recunoștinței
- Dealul Romilor
- Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca "Nicolae Bulat"
- Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Cosăuţi
- Schitul Rupestru Monastic Bechir (Peştera Bechir)
- Rezervaţia Rudi-Arioneşti
- Peştera Răposaţilor
- Colina – Casca
- Biserica “Sfântul. Dumitru”
- Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”
- Biserica „Sfîntul Teodor Stratilat”
- Biserica “Sfinţii Martiri Brâncoveni”
- Mănăstirea Cosăuți
- Zăvoiul Nistrului Eco Village
- Rezervația Peisagistică - “Stânca-Jeloboc”